Vyhledávání

Setkání pamětníků s programem pro děti na Dolním mlýně dne 9.5.2015

02.06.2015 15:20

Letošní první akce na Dolním (Knollově) mlýně vznikla spontánně jako reakce na vzpomínky pamětníků na konec války, kdy se obyvatelé Velké Bíteše rozprchli před bombardováním do okolních vsí a na samoty, mimo jiné i na Knollův mlýn.

Počasí nás nezklamalo a vydrželo až do odchodu návštěvníků s výjimkou několika kapek v průběhu vydařeného odpoledne.

Vyprávění pamětníků - paní Hájkové s manželem a pana Smolíka, moderoval a o konci války v Bíteši krátce pohovořil ředitel bítešského muzea pan Mgr. Ivo Kříž, bez jehož významné pomoci by se setkání neuskutečnilo.

 K vidění byly tři panely zachycující rozbombardované domy ve středu města a přilehlých uličkách.

Krátce jsme vzpomněli i oddaných pomocníků, kteří nasazovali  spolu s vojáky své životy, vojenských koní, s ukázkou vojenských sedel.

Zatím, co dospělí poslouchali vyprávění, děti se s nadšením vozili ve vojenských autech, které pro nás přistavili členové VETERAN VEHICLE CLUBU BŘEZNÍK o.s..

Aby se děti nenudily, připravili jsme pro ně úkoly, po jejichž splnění následovalo svezení na konících, které už většina dětí zná z našich předchozích akcí.

Střílelo se ze vzduchovek na terče, házelo granátem, skákalo v pytlích, a po slalomu následovalo zneškodnění bomby.

Trošku jsme zaimprovizovali a náš host Arnošt Dvořáček předvedl se svým pejskem zadržení narušitele.

Poděkování patří pamětníkům: paní Hájkové, která dokázala všechny zaujmout svým  poutavým vyprávěním, i panu Smolíkovi, jenž se přišel jen podívat a nakonec se s námi rovněž podělil o své vzpomínky.

Setkání by se neuskutečnilo bez hlavního sponzora, STROJÍRNY SLAVÍČEK s.r.o.

Velké poděkování patří paní Velebové, která akci sponzorsky natočila a věnovala nám celé své volné odpoledne.

Bobrosvišti poskytli vzduchovky, diabolky, terče a granáty, Klub Kultury vypomohl zvukovou technikou a zapůjčil sety stolů a laviček.

Významnou měrou se na akci podílelo Myslivecké sdružení z Velké Bíteše, jejímž členům Zdeňkovi Krejčímu a rodině Kyšových vděčíme za perfektní organizaci celého odpoledne.

Jana musela zvládnout všechno – organizaci, občerstvení i vození dětí na koni.